Onko jalkasi ja nilkkakipu johtuen jännetulehduksesta? (2023)

Jalka- tai nilkan jännetulehdus on yleinen syy jalkaan tainilkkakipu.Jalan, jalan ja nilkan lihakset kiinnittyvät luuhun jänteillä, jotka ovat vahvoja, narumaisia kudoksia.

Jännetulehdus tapahtuu, kun nämäjänteet tulehtuvatloukkaantumisen tai liiallisen käytön seurauksena.Se aiheuttaa kipua toiminnassa, joka yleensä katoaa lepoa, vain palataksesi, kun siirrät sitä uudelleen.

Lisätietoja siitä, mikä aiheuttaa jännetulehduksen, kuinka estää sitä ja milloin nähdä terveydenhuollon ammattilainen.

Jännitulehduksen tyypit

Jänniitti voi vaikuttaa jalan ja nilkan eri osiin.

Näitä eri alueita ovat:

 • Taka(nilkan takaosa): Achilles -jännetulehdus, flexor -jännetulehdus
 • Mediaali-(sivua pitkin isoa varpaa): Takaosan sääriluun jännetulehdus
 • Sivuttais-(puolella vaaleanpunainen varvas): peronealisen jännetulehdus
 • Selkä(Jalan yläosa):Pidennysjännitys

Lepo- ja kodinhoito parantaa yleensä nämä vammat muutaman viikon kuluessa.Seuraavat ovat yleisiä jalan ja nilkan jännetyyppejä.

Is Your Foot and Ankle Pain Due to Tendonitis? (1)

Achilles -jännetulehdus (nilkan takaosa)

Seakillesjänneon suuri jänne, joka kiinnittää vasikan lihakset kantapään takaosaan.Achilles -jännetulehduksella kipu sijaitsee kaksi tai kuusi senttimetriä (noin yhdestä kolmeen tuumaa) sen alueen yläpuolella, jolla jänne kiinnittyy kalsaneukseen (kantapää luuhun) tai jänteen lisäyskohtaan kantapään luuhun.Alue voi olla turvonnut ja lämmin, ja voi olla vaikeaa seistä varpaissasi.

Achilles -jännetulehduson yleinenurheiluvammat.Se voi tapahtua, jos aktiviteettitasosi on äskettäin noussut, olet aloittanut uuden urheilun pelaamisen tai alkanut käyttää uusia kenkiä.Lisäksi tiukat vasikan lihakset voivat lisätä ongelmaan.

Voit kokeilla paljon konservatiivisia hoitomuotoja, ja Achilles -jännetulehdus tarvitsee harvoin kirurgista interventiota.

Yleiskatsaus Achilles -jännetulehduksesta

Tiibiaalinen jännetulehdus (nilkan sisäpuoli)

Jännesääriluun takaosaLihakset (syvimmät lihakset alaosassa) kääri jalan nilkan ja astian sisäpuolen) ympärille.Tämän tyyppisellä jännetulehduksella kipu tunnetaan tyypillisesti jalan ja nilkan sisässuunissa.Turvotus voi olla myös läsnä.Joillekin ihmisille tämä voi aiheuttaa ongelmia kävelylle.

Takaosan sääriluun jännetulehdus liittyy yleensälättäjalka.Litteät jalat voivat näyttää "liian monen tosin" -merkin-missä voit nähdä neljä varpaita katselemalla kantapään takaa.Kun tila pahenee, jalka tulee tasaisemmaksi ja varpaat tuulettavat edelleen ulospäin.

Fysioterapia voi olla hyödyllistä.Saatat tarvita lyhyen jalan valetun tai kävelykentän, jos sinulla on tämän tyyppinen jännetulehdus.Tämä antaa jänteen turvotuksen mennä alas.Sen jälkeen saatat joutua käyttämään ahdin taiortonetiikka(Kenkälisäkkeet, jotka pitävät jalkasi paremmassa asennossa).

Tässä tilassa käytetyn ahdin tulisi olla nilkan jalan orthoottinen (AFO), räätälöity ahdin, joka pitää nilkan tietyssä asemassa, jotta jänne voi rentoutua ja parantua, tämä käytetään yleensä yli 6 kuukauden ajan, tyypillisellä enimmäismäärällä ylöspäinvuoteen, ja leikkaus voi olla lopullinen ratkaisu joillekin ihmisille.

Yleiskatsaus sääriluun jännetulehduksesta

Peroneaalisen jännetulehdus (nilkan ulkopuoli)

Jännitteetperoneaaliset lihaksetKääri nilkan ulkopuolelle (pieni varvaspuoli).Peroneaalisen jännetulehduksen oireita ovat kipu ja mahdollisesti turvotus ulkoisen nilkan ympärillä ja juuri sen alapuolella ja yläpuolella.

Tai se on tuskallinen viidennen metatarsaalin styloidiprosessissa varpaiden ja nilkan välisellä vaaleanpunaisella varvaspuolella, johon jänne insertoi luuhun.

Jos sinulla on korkeat kaarevat jalat ja nilkan nyrjähdyksen historia, saatat olla vaarassa tämän tyyppiselle jännetulehdukselle.

Peroneaalisen jänteen kyyneleet

Flexor -jännetulehdus (nilkan sisäosa)

Jos suodat Flexor Hallucis longus (FHL) -jänne, se voi johtaa Flexor -jännetulehdukseen.Tämä aiheuttaa kipua syvällä nilkan takaosaan, suurella varpalla.Muita yleisiä oireita ovat:

 • Kipu, joka pahenee, kun työnnät varpaistasi
 • Nilkan turvotus
 • Napsauttamalla nilkassa, varsinkin kun siirrät suurta varpaasi
 • Kipu koskettaessaan FHL -jäntettä

Tämäntyyppinen jännetulehdus vaikuttaa yleensä tanssijoihin tai ihmisiin, jotka tekevät toimintaa, joka vaatii paljon varpaiden tasapainottamista.

Etäisyyden jännetulehdus (jalan yläosa)

Jalan yläosassa oleviin extensor -jänteisiin vaikuttavat jännetulehdukset johtuvat yleensä jalan yläosasta, joka hieroa kengän kanssa.Tämä voi johtua liian tiukkoista kenkänauhoista tai kengistä, jotka eivät sovi kunnolla.Se on yleinen tila niiden keskuudessa, jotka tanssivat, taitoluistelua, juoksua tai hiihtoa.

Harvemmin terveystilot, jotka aiheuttavat yleistä turvotusta, kutennivelreuma, voi aiheuttaa sen.

Kaarevat jalataiheuttavat todennäköisemmin kengän kitkaa, joka johtaa tämän tyyppiseen jännetulehdukseen.

Henkilöillä, joilla on extensor -jännetulehdus, voi olla kipua ja turvotusta jalan päällä.Tämä kipu voi pahentua ajaessasi sekä ylämäkeen että alamäkeen.

Jännetulehduksen oireet

Tenditis -sivustolla huomaat kipua loukkaantuneen jänteen kohdalla, varsinkin kun aloitat toiminnan, kuten nousua ja kävelyä.Kipu voi poistua hetkeksi, mutta sitten palaat jatkamalla kävelyä tai muuta toimintaa.

Jänniitin tärkeimpiä oireita ovat:

 • Kipu, joka on yleensä tylsää ja kipeä
 • Turvotus
 • Oireet pahenevat, kun käytät, siirrät tai venytät sairastuneen jänteen

Lepo tekee kipusta yleensä katoa, vaikka vaikuttunut jänne voi silti olla tuskallinen koskettaa.Turvotus ei yleensä ole välitön oire, vaikka se voi tapahtua myöhemmin.Usein jalkasi ja nilkka tulee jäykkään, kun sinulla on jännetulehdus.

Syyt

Useat asiat voivat aiheuttaa jännetulehduksia.Sinulla on enemmän hallintaa joistakin syistä kuin toisilla.Voit esimerkiksi olla varovainen venyttääksesi etkä liioittelematta lihaksiasi.Et kuitenkaan voi hallita jalkarakennettasi vai kehitätkö tiettyjä terveystiloja.

Jänniitin yleisiä syitä ovat:

 • Liiallinen käyttö: Yleisin jännetulehduksen syy on liiallinen käyttö.Tämä tarkoittaa yleensä, että jänne on venytetty liian pitkälle.Kun tämä tapahtuu, jänne voi nousta toisistaan tai repiä.Tämä voi tapahtua, kun aloitat kävelyä, juoksua tai urheilua useammin tai voimakkaammin.
 • Epänormaali jalkarakenne: Litteät jalat tai korkeat kaaret voivat aiheuttaa tiettyjen lihaksien käytön tai tasapainon käytön.Tämä voi aiheuttaa stressiä yhdelle tai useammalle jänteelle kävellessäsi, ja se voi vaikuttaa kävelemään.
 • Trauma: Jalka- tai nilkkavaurio voi aiheuttaa jännetulehduksia.Tällainen trauma voi tapahtua äkillisillä, voimakkailla liikkeillä, kuten hyppäämisellä.Se voi myös tapahtua, jos jalka hieroo jatkuvasti kenkääsi vasten.Tällaiset vammat sijaitsevat useimmiten jalan tai kantapään yläosassa.
 • Sairaudet: Tietyt sairaudet, jotka aiheuttavat yleistä tulehdusta, voivat johtaa jännetulehdukseen.Nivelreuma,kihtijaspondyloaritropatiaovat esimerkkejä sairauksista, jotka voivat aiheuttaa akillesjännetulehdusta tai posteriorista sääriluun jännetulehdusta.

Diagnoosi

Terveydenhuollon tarjoajasi ottaa sairaushistoriasi ja voi tilata röntgenkuvat tai magneettikuvauskehityksen (MRI).Nämä testit auttavat terveydenhuollon tarjoajaa katsomaan, onko sinulla rikki luu, kalkkifikaatio (jänteen kalsiumin kertyminen) vai onko jänne revitty.

Kivun lähteen tunteminen auttaa ohjaamaan hoitoa.Esimerkiksi revitty jänne on pidettävä hyvin paikallaan valettujen tai kengän kanssa ja se voi jopa vaatia leikkausta.

Jos koet usein jännetulehduksen oireita, saatat hyötyä siitä, että näet ajalkaterapialainen(Terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut jalkoihin ja nilkoihin).Ne voivat auttaa tunnistamaan jalkojen poikkeavuudet, jotka saattavat aiheuttaa ongelmasi.

Hoito

Yleinen ajatus jalan ja nilkan jännetulehduksen hoidosta on vamma levätä, jotta vartalo voi parantua.Vahinkojen laajuudesta ja syystä riippuen jännetulehdus voi kestää muutaman viikon muutamaan kuukauteen.Se voi vaatia fysioterapiaa tai ortotiikkaa paranemiseen.Saatat pystyä hallitsemaan jännetulehdusta itsehoidolla, kunnes se paranee, mutta jos se ei parane, sinun pitäisi nähdä terveydenhuollon tarjoaja.

Itsehoito

Kun jännetulehduksen oireita esiintyy, ensimmäinen asia on hoitaa sitäRIISI, joka tarkoittaa lepoa, jäätä, puristusta ja korkeutta.

Käsittele R.I.C.E .: n kanssa seuraavat:

 • Rajoita toimintaasi niin paljon kuin mahdollista.Tilastasi riippuen voi olla hyvä kävellä niin kauan kuin se ei pahelta oireitasi.
 • Vaikka kylmä on hyödyllinen turvotukselle, viimeaikaiset lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että lämmön soveltaminen kipeille alueille on yhtä hyödyllistä kipeyden kannalta.Käytä kylmää kompressiota 2 minuutin ajan kerrallaan ensimmäisten 72 tunnin ajan.72 tunnin kuluttua käytä 20 minuuttia lämpöä, jota seuraa 20 minuutin jäätä ja sitten 20 minuuttia mitään, ja toista niin monta kertaa kuin haluat.
 • Anna pakkaus (tai paine) soveltamalla sideharsaside, ässä-side tai coban tai myymälän ostettuja nilkkatukea.Käytä sideharsasidetta, jos peität myös haavoja vammasta.Kompressio voi vähentää turvotusta ja estää nilkan liikkumasta liikaa.Kääri niin, että se sopii tiukasti, ei liian löysä tai liian tiukka.Jos se on liian löysä, se ei tarjoa tarpeeksi tukea, ja liian tiukka kääriminen voi vahingoittaa ja aiheuttaa haittaa.
 • Yritä pitää jalkasi koholla sydämen tasolla aina kun mahdollista, esimerkiksi television katselun aikana.

Sairaanhoito

Jos kipu ja turvotus eivät parane kotihoidon kanssa, pahenevat tai tapahtuvat lepoessasi, sinun on etsittävä lääkärin hoitoa mahdollisimman pian.

Lepojen lisäksi terveydenhuollon tarjoajasi voi ehdottaa:

 • Kävelykenkä: Tämä pitää jalkasi ja nilkan liikkumattomana ja jakautuu kunnolla painoa ja sijoittamista paranemista varten.Tai terveydenhuollon tarjoajasi voi pyytää sinua olemaan painottamatta mitään vaurioituneen jalan painoa.
 • Ortonetiikka: Nämä voivat sisältää kenkäsuosituksia, kaaren tukia, inserttejä, reseptilääkkeitä.Mukautettu jalka ortonetiikka (muovattu jalkaasi).Nilkan jalan orthoottinen mukautettu ahdin sisältää nilkan.
 • Ei-steroidiset tulehduksen vastaiset lääkkeet- Ne voivat sisältää reseptivahvuuden tai käsimyymälän (OTC) lääkkeitä, kuten Advil (Ibuprofeeni).
 • Kotihoito: Kotikäsittely voi sisältää jäätymistä, vuorottelevaa lämpöä ja kylmää sekä venytystä.
 • Fysioterapia: Venytys- ja vahvistusharjoitukset voivat auttaa vähentämään jänteen stressiä.

Tenditis ja plantaarinen fasciitis -iskun aaltohoito

Ennaltaehkäisy

Yksi parhaimmista tavoista estää jännetulehdus on tekeminenJalka ja nilkka venyyennen liikuntaa.Tiukka lihakset rasittavat jänteitäsi.

Sinun tulisi myös käyttää kenkiä, jotka tarjoavat runsaasti tukea ja välttää kuluneet lenkkarit.Lopuksi, kun aloitat uuden toiminnan tai urheilun, lisää aikaa ja voimakkuutta vähitellen.

Harjoitukset jalka- ja nilkkavamman palautumiselle

Yhteenveto

Jänniitti aiheuttaa kipua ja turvotusta jalan ja nilkan jänteissä.Tendidiittiä on useita tyyppejä, joista kukin vaikuttaa nilkan tai jalan eri osiin.

Jäntotulehdus voi johtua liiallisesta käytöstä, vammasta, jalkaongelmista ja joistakin sairauksista - ja usein se on näiden tekijöiden yhdistelmä.Ensimmäinen hoitolinja on nilkan lepääminen.

Jos kipu jatkuu leposta huolimatta, katso terveydenhuollon tarjoajasi.Ne auttavat sinua löytämään sinulle sopivan hoitosuunnitelman.Terveydenhuollon tarjoajasi voi myös ehdottaa kenkälisäkkeitä tai muita ortoppiloita, anti-inflammatorisia lääkkeitä tai fysioterapiaa.Vaikka se voi tarkoittaa viikkojen päässä suosikkitoiminnoistasi, tavoitteena on estää komplikaatioita, jotka voivat sivuuttaa sinut vielä pidempään.

Lihasten venyttäminen ennen liikuntaa on hyvä tapa estää jännetulehdus.Oikeiden kengien käyttäminen, jolla on riittävä tuki ja aktiviteettitason lisääminen vähitellen, voi myös auttaa estämään jännetulehdus.

Usein Kysytyt Kysymykset

 • Liittyykö litteisiin jalkoihin takaosan sääriluun jännetulehdus?

  Kyllä, ihmiset, joilla on litteät jalat, ovat alttiimpia sääriluun takaosan jännetulehdukseen.Sääriluun takaosan jänne kiinnittyy sääriluun/ interosseous -kalvosta ja fibulasta ja lisää useisiin luihin jalkojen pohjaan.Se kulkee nilkan ja kaaren sisäpuolelle.Kengän orthoticsia käytetään usein sääriluun jännetulehduksen estämiseen ja hoitamiseen.

 • Millainen jännetulehdus on yleinen balettitanssijoissa?

  Flexor -jännetulehdus - joka on syvälle nilkan takaosaan sisäpuolelle - on yleinen balettitanssijoissa.Se voi johtua myös muista toiminnoista, jotka vaativat varpaiden tasapainottamista.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated: 26/12/2023

Views: 5774

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.